Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενεργοποιήστε τη δική σας Μηχανή ΑναζήτησηςΆλλα ήταν τα σχέδια μου αλλά... βουβάθηκα!  Ναι, γιατί να το κρύψω, είχα σχέδια... γι αυτό και έφτιαξα αυτή τη μικρή ''σχεδία'' να ακουμπήσω τη σκέψη μου. 
Ναι δεν θα στο κρύψω με πήρε από κάτω ''αυτό'' που αναπνέουμε και αποπνέουμε -ένας φίλος προχτές το είπε ''θανατίλα''. 

Τέλος πάντων δεν έρχομαι τώρα ''ντυμένη'' το παράπονο μου... Δεν είναι αυτός ο λόγος. Ανάγκη μου είναι να ξεφύγω λίγο από τη πνευματική μας μούχλα... μ' αυτή την επικοινωνία. 
Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν δυσαρεστηθεί με την αιρετική σκέψη μου κατά καιρούς... Σήμερα μάλλον θα το παρακάνω, το λέω από την αρχή.

Θα μοιραστώ μαζί σας ότι τείνω τελικά να μην συμμερίζομαι, ή μάλλον να μην πιστεύω, με την πραγματική έννοια της λέξης. Δεν θέλω να πιστεύω στα απο-φθέγματα, απο-στάγματα και απο-σπάσματα της σκέψης των διάφορων φιλοσόφων/ποιητών, διανοητών γενικότερα. Όχι μην βιαστείς να μου πεις ότι αφού τα διαβάζω... είναι μάλλον υποκρισία μου και θα σου πω γιατί.

Γιατί ο καθένας μας να παίρνει ένα απόσπασμα ή απόφθεγμα και το κάνει ''αλήθεια'' του. Γιατί να το κάνει αυτό ; Δεν είναι ικανός να παράξει σκέψη ; 


Μπορεί απλά να τον προλαβαίνει η ''θεωρία'' κάποιου, μπορεί να τον εκφράζει ιδανικά, μου φέρνεις αντίρρηση εσύ, γιατί να είναι κάτι αρνητικό αυτό; 
Ναι δεν είναι αρνητικό αν είναι ικανός ο άνθρωπος με την κρίση του με τις παραστάσεις του περιβάλλοντος του, με την σκέψη του να αναπτύξει μόνος του τους λόγους που πιστεύει ότι πιστεύει. Μπορεί να το κάνει; Είναι επαρκής η διανόηση ή η γλωσσική ικανότητα ; 

Δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε σε κανέναν, πέρα από τον εαυτό μας ότι είμαστε ικανοί να σκεφτόμαστε μόνοι μας και ότι είμαστε άνθρωποι.
Δεν μας δόθηκε η ικανότητα να μιλάμε, να συζητάμε και να σκεφτόμαστε; ή κάνω λάθος; 
Αυτό μπορούμε να το εκφράσουμε με διάφορους τρόπους, ναι; Συγχωρήστε με αλλά πώς να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι ''είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και κάνουμε'', αν φορέσουμε το ρούχο κάποιου άλλου;

Θα μου πεις μα με βοηθάει, το χρησιμοποιώ σαν αφετηρία, κερδίζω χρόνο, πάει το μυαλό μου παραπέρα... 
Όμως παρατηρώ όλο και πιο συχνά γύρω μου την υιοθέτηση ιδεών/φιλοσοφιών, έτσι χωρίς ίχνος εξέτασης, έρευνας...   Δεν σας λέω αν είναι άσχημο ή κακό να οικειοποιηθείς κάτι που σ' αρέσει, σε εκφράζει αλλά γιατί να μην ψάξουμε μέσα μας με δημιουργικό τρόπο το γνήσιο; 
Κι αν καταπίνουμε έτοιμες σκέψεις άλλων γινόμαστε απλοί καταναλωτές του fast foodάδικου της εποχής μας. Υποδηλώνει την ανικανότητά μας να μην σκεφτόμαστε και να δηλώνουμε αυτό που εμείς σκεφτόμαστε. 

Πάμε όμως να δούμε από κοντά αυτή την καταπληκτική μηχανή αναζήτησης που την ονομάσαμε σκέψη.
Η σκέψη είναι σαν ένα εκκρεμές που πάλλεται, άλλοτε σε περιοχές χαράς και ευ-εξίας, ευ-τυχίας, ευ-ταξίας, ευ-δοκιμίας και άλλοτε σε σκοτεινά μονοπάτια φόβου και δυστυχίας, άγχους και απαισιοδοξίας... για το ''άγνωστο'' μέλλον αλλά και για το ''γνωστό'', αυτό που έχουμε αποθηκεύσει στις κυψέλες της μνήμης μας, βάζοντας τα δικά μας χρώματα.

Να μας τρομάζει το άγνωστο το καταλαβαίνω αν και δεν θάπρεπε, αλλά να τρομάζουμε και με αυτά που ζήσαμε; Κι εγώ σου λέω πως η σκέψη σου... η σκέψη μας έχει τρομερές δυνατότητες φτάνει να μην την ευνουχίζουμε. Η σκέψη πάντα θα βρίσκει λογικά αποτελέσματα/συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιεί... ορθά ή όχι εξαρτάται από τις πληροφορίες. 
Από το πόσο ''σωστό'' ''αθώο'' και ''άχρωμο'' θα είναι το υλικό που της δίνεται, ώστε να ενεργοποιηθεί η κρίση και όχι να παραπλανηθεί.  Ψάξε, αλλά όχι βίαια, αναζήτησε με αγάπη τις εσωτερικές ''εγγραφές'' που καθοδηγούν τη σκέψη σου. Εκεί θα μπορέσεις να επέμβεις λυτρωτικά.
Ή ακόμα στην αντίθετη περίπτωση που δεν έχεις εγγραφές, ξέρεις εκεί που νιώθεις χωρίς χάρτη, όταν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών και κολλάς στο βάλτο, εκεί ίσως να πάρεις μικρή βοήθεια...  αλλά κανείς δεν θα σε πάρει από το χέρι να σε οδηγήσει... Στην καλύτερη περίπτωση να σου δώσει έναν πυρσό... ώστε να βρεις το δικό σου πέρασμα. 

Διαβάστε αλλά μην παπαγαλίζετε όποιος κι αν είναι η ''παρέα'' της σκέψης σας κάθε φορά, ακόμα και αν είναι ο μεγαλύτερος φιλόσοφος, άλλωστε κι αυτού η σκέψη θάχε ένα πλαίσιο, επηρεάστηκε από κάποιο περιβάλλον και τις ''δικές του εμπειρίες''.

Δεν υπάρχει μόνιμη γνώση ή στάσιμη σκέψη. Αλλά κι αν υπάρχει εσείς αμφισβητήστε το... Μην δέχεστε τίποτα χωρίς αντίρρηση, όχι βέβαια για την ''αντίρρηση''... αλλά για την διαδικασία. Δείτε το κάθε τι με άλλα μάτια κάθε φορά ακόμα και τη δική σας σκέψη.  
Μην μένετε σε κάτι επειδή βολευτήκατε, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας να εξελιχτεί, πόσο μάλλον όσους συναναστρέφεστε. 
Μην ναρκώνετε το μυαλό σας. Μην διαλέγετε τον εύκολο δρόμο της αντιγραφής και της μίμησης. Δεν έχετε ανάγκη κανένα άλλο μυαλό αφού έχετε δικό σας.

έπεα.. μη πτερόεντα

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγούδι για τον έρωτα

Έχουν πολλά γραφτεί,
μα εκείνος θάναι πάντα νέος,
έρωτας... μοιραίος
στο πρώτο φιλί.

Υγρό το στόμα
αργά ανοίγει...
κι αιώνια λες θα ανασαίνει,
ζεστές ανάσες μ' απληστία
να ρουφάει,
νόημα κι ουσία να έχει η ζωή
φωτιάς φιτίλι η ψυχή...

Παντού... έρωτα θυμίζει.

Ορμητικά η άνοιξη απλώνει,
φρέσκο και τρυφερό,
της λεμονιάς το νέο φύλλο...

Τη πεταλούδα αναστατώνει
καθώς το σώμα του τεντώνει...

Κι όλα στις γλάστρες όλα τ' ανθισμένα...
στον ήλιο να στρέφονται,
από την έλξη μεθυσμένα.

Κι εσύ...
τη κιθάρα σου πιάνεις και μου λες,
''Το τραγούδι να γραφτεί...
καρδιές δυνατά θέλει να χτυπάνε
ματιές να κελαϊδάνε,
και σφιχτή την αγκαλιά...
με δύναμη να καίει...
_______________________
Κάθυ Ματαράγκα

 έπεα.. μη πτερόεντα 

Το Κάλεσμα

Ελάτε... άστρα, μείνετε για λίγη συντροφιά, στενό δρομάκι να φωτίσω, απόψε, και 'σεις κάστρα... μέσα να σφαλιστώ, οι καιροί να μη με πιάνουν πια, τις πύλες σας ανοίξτε,
θα μιλήσω και στα όνειρα, στο μύθο να με βάλουν, σ' ένα Πήγασο πάνω, να καλπάσω, με τα φτερά του να πετάξω, μακρινό ταξίδι με τη φαντασία,
Ελάτε... σύννεφα, σκεπάστε με... η καταιγίδα να μη με φτάσει, την ασημένια τους κλωστή, απ' τα φεγγάρια τα ολόγιομα ψηλαφιστά, να βρώ την άκρη, να δεθώ σφιχτά με τη ζωή, μη χαθούμε [στου δρόμου τη στροφή.
Ελάτε... σειρήνες, μελωδικά να με μεθύσετε, με υποσχέσεις ψεύτικες, να με παραπλανήσετε, βυθίστε με.. τ' άσκημά μου να ξεχάσω,
το λίκνισμα των κοράλλιων απ' της θάλασσας το χάδι, να κάνετε νανούρισμα γλυκό, τα μάτια μου να κλείσω, χρόνο να μη μετρώ... ________________________________

Ο Ναρκωμένος Νους δεν έχει κρίση, είναι προβλέψιμος και γι αυτό πολύ βολικός

Να σταματήσουμε να ''γυρίζουμε τον τροχό'' στο εργαστήριο 

Τι άλλο πρέπει να γίνει ακόμα για να ξεστραβωθούμε ?  Αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ... Αν δεν ξεστραβωθούμε τώρα... σ' αυτήν την άγρια συγκυρία, πιστεύει κανείς ότι θα το πράξουμε στην νηνεμία και στην ευμάρεια ? 
Θα ήταν ευεργετικό να ανατρέξουμε στην ''ιερή'' αλλά κακοποιημένη Ιστορία μας, για να δούμε ότι "γυρίζουμε έναν τροχό" εργαστηρίου, σαν σωστά πειραματόζωα,  ποιών ιθυνόντων άραγε....?

Μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αρχέγονη ''εφηβεία'' μας, που βρισκόμαστε χρόνια τώρα.... Αιώνες...

Είμαστε κρεμασμένοι,  "άψυχες μαριονέτες" λες,  στα χέρια άτεγκτων σκληρών αφεντάδων με έμπειρα χέρια να κρατούν τους "σταυρούς" με τα τα σχοινιά ...
Πολλούς βολεύει ο Ναρκωμένος Νους... Ένα ''λοβοτομημένο'' πνεύμα χρειάζεται τον Φανατισμό, την Ομαδοποίηση και τον Φόβο για να λειτουργήσει και να παράξει την υπακοή.
Εκπαιδεύεται να ΜΗΝ έχει κρ…